Käkbesvär och ansiktssmärta

Bettfysiologi

Behandlingsområdet som rör smärtor och problem i huvud- och ansiktsregionen kallas för bettfysiologi. Det är ett brett ämne dit käkledsproblem, muskelsmärtor, neurologiska problem och huvudvärk räknas.

Problem i ansikts- och huvudregionen kan vara akuta. De kan ha börjat i direkt samband med en skada. Två exempel är en bilkrock eller cykelolycka.

Problemen kan kvarstå under lång tid. Har det gått mer än tre månader räknas tillståndet som kroniskt. Patienter med kroniska smärtor lider ofta väldigt mycket.

En del käkbesvär och ansiktssmärtor kan behandlas hos allmäntandläkaren. I andra fall kan remiss till specialist i bettfysiologi eller till neurolog behövas.

Hur går man tillväga vid bettfysiologiska problem?

  • Först utförs en utökad undersökning. Denna har till skillnad från den årliga rutinkontrollen fokus på smärtbilden och käkfunktionen.


  • Tandläkaren går igenom informationen patienten uppgett tillsammans med undersökningsfynden. Detta är inte alltid nog information för att ställa en diagnos. Till exempel kan man behöva komplettera med ytterligare information. Detta kan vara i form av  att till exempel ta bilder på käklederna.


  • Diagnosen ställs. Ibland är problemen mer komplicerade och sammhänger med andra ansiktsområden, exempelvis ögon eller öron. Då kan patienten också behöva besöka en annan specialist (till exempel öron-, näsa-, halsläkare) innan den slutliga diagnosen ställs.


  • Beroende på diagnosen varierar behandlingen. Det finns ett fåtal tillstånd där behandlingen faller i gränslandet mellan tandvård och medicin. Då utförs behandlingen i samråd med andra behandlare. Till exempel kan samma patient ha muskelvärk i ansiktet från tandpressning och nack- och ryggvärk på grund av felbelastning. Då är det inte ovanligt att patienten remitteras till en kiropraktor som kan hjälpa till med behandlingen av nack- och ryggproblemen.


  • En väl tillpassad bettskena kan lösa en hel del problem med smärtor i käkleden och ansiktsmusklerna. Bettskenor som används för behandling av bettfysiologiska problem tillverkas på ett labb av en tandtekniker. De stöps efter ett avtryck av dina tänder så att de passar optimalt i din mun. Därefter arbetar tillpassas skenan på tandkliniken. Den provas i munnen och slipas till för att ha en avlastande effekt. 


  • Muskelövningar är en annan typ av behandling som används på egen hand eller som komplement till bettskenan. Vissa övningar har som mål att öka rörligheten i käken. Andra övningar för till att munslutarmusklerna stretchas ut och får slappna av, Behandling med muskelövningar är dock högst beroende av att patienten utför övningarna i rätt utsträckning.
Öppettider:

Mån - 08-17.30

Tisdag -Torsdag - 08-16.30

Fredag 08-12.30 

Telefonnummer:

048610877

© Copyright Torsås Tandläkarcenter